Espectacles públics o activitats recreatives de caràcter extraordinari

Actualizado el 18 de diciembre de 2019
Ver en la web de la administración

Espectacles públics o activitats recreatives de caràcter extraordinari

Descripció

Segons la Llei 11/2009, de 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives i el Decret 112/2010, de 31 d'agost, Reglament d'espectacles públics i activitats recreatives, algunes activitats es consideren de caràcter extraordinari.

I. Llicència d’espectacles públics o activitats recreatives de caràcter extraordinari.

Segons l'art. 42.1 de la llei 11/2009, es consideren en aquest grup les següents activitats:

  • Els espectacles públics i les activitats recreatives que es duen a terme esporàdicament en establiments oberts al públic que tenen llicència o autorització per a una activitat diferent de la que es pretén fer.
  • Els espectacles públics i les activitats recreatives que es duen a terme en espais oberts al públic o altres locals que, tot i no tenir la condició d’establiments oberts al públic amb llicència o autorització, compleixen les condicions exigibles per a dur-hi a terme els espectacles o les activitats.

II. Comunicació prèvia d’espectacles públics o activitats recreatives de caràcter extraordinari.

Segons l’art. 29.7.c de la llei 11/2009, es consideren en aquest grup les següents activitats:

  • Els espectacles públics i les activitats recreatives d'interès artístic o cultural amb un aforament reduït (menys de 150 persones), en el cas que es duguin a terme ocasionalment en espais oberts al públic o en qualsevol tipus d'establiments de concurrència pública.

En aquests casos caldrà complir les següents condicions:

  • El local haurà de tenir la seva llicència o comunicació prèvia en vigor i actualitzada amb controls periòdics i controls inicials favorables.
  • L’aforament de l’actuació ha de ser INFERIOR a l’aforament màxim del local.
  • L’establiment no podrà tenir denúncies prèvies.
  • En el cas de tractar-se d’espectacles públics o activitats recreatives d’interès artístic consistents en actuacions en directe, aquestes tan sols es podran realitzar mitjançant la veu humana o instruments acústics, sense altaveus ni amplificadors (segons la definició de música de fons ambiental).

En cas que no es compleixi algun dels condicionants anteriors, es tramitaria amb un règim de llicència d’espectacles públics i activitats recreatives de caràcter extraordinari.

Exemples:

  • Exposició cultural o similar amb menys de 150 persones en un local (el qual haurà de complir tots els condicionants anteriors).
  • Conferència literària amb menys de 150 persones en un local (el qual haurà de tenir un aforament autoritzat superior a l’aforament de l’actuació).
  • Actuacions en directe mitjançant la veu humana o instruments acústics, sense altaveus ni amplificadors, en un bar amb llicència o comunicació prèvia (el qual haurà de complir tots els condicionants anteriors).

III. Activitats excloses de tramitació.

Segons la llei 11/2009 (art. 4.5), inclosa la modificació de la llei 5/2017, estarien en aquest grup:

  • Actes i celebracions privats o de caràcter familiar que no es duen a terme en establiments oberts al públic i que, per llurs característiques, no comporten cap risc per a la integritat dels espais públics, per a la convivència entre els ciutadans o per als drets de tercers.
  • Les activitats dutes a terme en exercici dels drets fonamentals de reunió i de manifestació.
  • Els actes i les celebracions de caràcter veïnal o associatiu, amb un aforament baix (150 persones) o mitjà (500 persones), que no es duen a terme en establiments oberts al públic inclosos en el catàleg establert per reglament, sempre que no comportin risc greu per a la seguretat de les persones, per als drets de tercers o per a la integritat dels espais públics, sens perjudici del que estableixin les ordenances municipals.
  • Totes les manifestacions festives que consten en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya (St. Magí i Sta. Tecla), sens perjudici del que estableixin les ordenances municipals.

En tots els casos anteriors caldrà complir les següents condicions:

  • Que es tracti de festes privades (per a alumnes, socis, etc.)
  • Es facin a l’exterior (pati escola, jardins de les urbanitzacions, etc.) (si es realitzen en pavellons o espais tancats tramitarien llicència d’activitat extraordinària).
  • Tinguin menys de 500 persones.
  • No es realitzin en espai públic.
  • No comportin risc greu per a les persones.
  • No tinguin denúncies prèvies
  • No tinguin música o aquesta sigui reproduïda amb elements de petit format, de baixa intensitat i potència (música de fons ambiental).

En cas que no es compleixi algun dels condicionants anteriors, es tramitaria amb un règim de llicència d’espectacles públics i activitats recreatives de caràcter extraordinari.

Característiques bàsiques del tràmit:

  • Caldria posar l'actuació en coneixement de l’Administració mitjançant el Tràmit genèric.

Exemples:

  • Festes del barri a les urbanitzacions privades, festes en escoles organitzades per escola o AMPAs, festes en clubs de tenis privats... (sempre i quan es compleixin els condicionants anteriors.

NOTA IMPORTANT A LES ACTIVITATS EXCLOSES DE TRAMITACIÓ

Es recorda que en cas d’estar exclòs de tramitar llicència o comunicació prèvia d’activitat extraordinària, els organitzadors d’aquests actes és recomanable que disposin, com a mínim, de la següent documentació:

  • Disposar dels contractes corresponents amb l’empresa instal·ladora de l’inflable (els quals haurien d’incloure el muntatge i els monitors).
  • Manuals d’instruccions de cadascuna de les atraccions (inflables) i certificat d’homologació.
  • Certificat tècnic corresponent al muntatge i instal·lació efectuada en el lloc d’emplaçament de l’escola, en el qual es faci constar, que el conjunt de l’atracció funciona correctament, que s’ha realitzat segons les instruccions i manuals de muntatge establerts pel fabricant i que es compleix amb la normativa vigent.
  • Caldria disposar d’una assegurança de responsabilitat civil amb els valors mínims que estableix el Decret 112/2010 (art. 80).
  • Farmaciola.
  • Extintor/s.
  • En cas que es disposi de diverses atraccions (inflables) o maquinària (grup electrògen, etc), caldria disposar d’un Certificat tècnic del global de l’espai (que inclogui atraccions, instal·lacions, etc..) on s’indiqui que es compleix amb la normativa vigent.

Tramitació

Tenint en compte els casos anteriors, s'estableixen els següents tipus de tramitació en funció de les característiques de l’activitat a desenvolupar. A cada punt disposeu de l'enllaç corresponent per dirigir-vos a la fitxa corresponent des d'on realitzar la tramitació:

  1. Llicència d’espectacles públics o activitats recreatives de caràcter extraordinària.
  2. Comunicació prèvia d’espectacles públics o activitats recreatives de caràcter extraordinària.
  3. Activitats excloses de tramitació: en aquest cas caldria posar l'actuació en coneixement de l'Administració mitjançant el Tràmit genèric.

Tal com estableix l’annex I punt V del Decret 112/2010, es poden realitzar un nombre màxim de 12 espectacles o activitats recreatives de caràcter extraordinari a l’any.

Qui el pot demanar

La persona física o jurídica que vol realitzar qualsevol espectacle públic i/o activitat recreativa que es consideri de caràcter extraordinari segons l’indicat anteriorment o el seu representant legal. En aquest cas s'ha de declarar la representació amb la qual s'actua.

Preu

La taxa que estableixi l'ordenança fiscal.

Mitjans de pagament

Els que estableixi l'ordenança fiscal.

Termini de presentació de documentació

En les activitats sotmeses a règim de Llicència, per tal de donar compliment a l’article 114.1.d del Decret 112/2010, caldrà aportar la documentació amb una antelació mínima de 30 dies respecte a la data de la primera actuació.

Documentació que cal aportar

  1. Formulari de sol·licitud de Llicència o formulari de Comunicació Prèvia d’espectacle públic o activitat recreativa de caràcter extraordinari, segons escaigui.
  2. Una memòria amb el contingut mínim següent:
    1. Identificació de l'espectacle públic o activitat recreativa per a la qual es sol·licita llicència.
    2. Data o dates i horari previst per a la realització.
    3. Nom, cognoms, adreça i telèfons de, com a mínim, dues persones responsables de la seva organització.
    4. Descripció breu de l'espectacle o activitat i del nombre màxim de persones que previsiblement assistiran o participaran en la seva realització amb indicació dels serveis o prestacions que se'ls oferiran.
    5. Indicació de les mesures adoptades, incloses la contractació del personal de seguretat privada i de control d'accés, i de les que convindria adoptar per part dels serveis municipals afectats, per tal de prevenir riscos per a la salut i la seguretat i per prevenir inconvenients o molèsties per a terceres persones interessades, en matèria de sorolls i trànsit.
    6. Declaració responsable de la persona titular o organitzadora on faci constar el compromís de contractació d'una d'assegurança de responsabilitat civil que cobreix el risc que pugui derivar-se de la seva organització i realització (segons les quanties mínimes del Decret 112/2010, de 31 d’agost).
    7. Identificació de la persona o persones titulars de l'establiment, recinte o espai obert i, en cas que no sigui la mateixa persona promotora o organitzadora, document que expressi la seva conformitat amb l'espectacle públic o amb activitat recreativa projectats.
  3. La documentació tècnica següent, signada per tècnic competent:
    1. Un anàlisi de la mobilitat que provocarà l’espectacle públic o activitat recreativa, amb previsió de mesures especials per afrontar les necessitats detectades, si escau, segons determina la normativa sobre regulació de la mobilitat generada (art. 35 del REPAR).
    2. Descripció dels serveis d’higiene i dels dispositius d’assistència sanitària que s’instal·laran (art. 47 i 48 del REPAR).
    3. Una valoració de l’impacte acústic de l’espectacle o de l’activitat recreativa i, si escau, de les mesures que s’adoptaran per prevenir-lo i minimitzar-lo.
    4. Memòria de seguretat en el cas d’activitats recreatives musicals amb un aforament superior a 150 persones (art. 42 del REPAR).
    5. Plànol de planta situant la/les zona/es on es vol/en realitzar l’acte/els actes extraordinari/s sol·licitat/s; amb indicació de la distribució, mobiliari, superfícies, lavabos i cabines de vàter, farmaciola, equips musicals, altaveus i altres, maquinària, instal·lacions i qualsevol altre element que es modifiqui o s’afegeixi.
    6. Documentació en matèria d’incendis:
      • Projecte tècnic en matèria d’incendis. Signat per tècnic o tècnica competent, amb el contingut mínim previst per la normativa vigent de prevenció i seguretat en matèria d’incendis.
      • Formulari SP01 i formulari SP02.


        Aquesta documentació és preceptiva cas que es modifiquin les condicions en matèria d’incendis definides a la documentació tècnica que va servir de base per a la concessió de la llicència / comunicació de l’establiment on es realitza l’acte extraordinari sol·licitat.

        Cas d’activitats extraordinàries realitzades en espais oberts i amb un aforament de fins a 500 persones, l’informe en matèria d’incendis el realitzarà el departament d’Enginyeria Industrial de l’Ajuntament.

        En d’altre cas aquest informe el realitzarà o bé l’Ajuntament per mitjà de les entitats col·laboradores de l’Administració prèviament autoritzades, o per l’Administració de la Generalitat, d’acord amb el que estableix l'article 23 de la llei 3/2010, de 18 de febrer, de prevenció i seguretat en matèria d’incendis, en establiments, activitats, infraestructures i edificis.

        Cas que l’informe en matèria d’incendis el realitzi una entitat col·laboradora, aquesta haurà de retornar al titular el projecte verificat amb segell identificatiu de la mateixa i un informe emès en sentit favorable conforme les condicions de seguretat en cas d’incendi són suficients.
    7. Qualsevol altra documentació que sigui exigible per la legislació sectorial aplicable a l’activitat.

  4. Autorització per a l’ocupació del domini públic, si cal i aquell pertany a una administració diferent de l’Ajuntament.
  5. En el cas d’espectacles públics i/o activitats recreatives de caràcter extraordinari que, segons tot l’indicat anteriorment, es trobin en un règim de Comunicació Prèvia, hauran d’aportar el corresponent Certificat on s’indiqui que l’activitat prevista compleix amb tots els condicionants establerts al punt 2 de l’apartat de “Descripció” d’aquesta mateixa fitxa i que es dóna compliment a tots els requisits establerts per la normativa vigent.

    En el cas d’espectacles públics i/o activitats recreatives de caràcter extraordinari que, segons tot l’indicat anteriorment, es trobin en un règim de Llicència, caldrà aportar els certificats i/o controls que s’indiquin a la pròpia resolució de llicència

Normativa

Més informació

Departament d'Obertura d'Establiments
Ajuntament de Tarragona
Rambla Nova, 59
43001 Tarragona
Telèfon: 977 296 100

Per a qüestions lingüístiques:


Centre de Normalització Lingüística de Tarragona
Pl. Imperial Tarraco, 1 2n
43001 Tarragona
Telèfon 977 243 527

Documents

Darrera actualització: 23/05/2019 11:47

Cinco Días
Expansión
EFE Emprende
CuatroCasas Telefonica

Empresa participante en Cuatrecasas ACELERA en colaboración con Telefónica Open Future.